maandag 24 december 2012

Finale Smart Emergency Box AZG:BIBIB + presentatie


BIBIB
Box in a Bag in a Box



De ideeën die hierin zijn verwerkt:
TRANSPORT
-Uit te duwen draaglussen aan de zijkanten (beide kanten): met de hand makkelijker te dragen en m.b.v. stokken enkele dozen samen vervoeren (makkelijker met een stok grote lasten te vervoeren!).
-stevigheid verzekerd door de enkelvoudig-kartonnen dozen die in elkaar zitten hetzelfde te maken, maar omgekeerd ineen te steken > altijd 1 van de 2 vlakken een volledige laag karton

AANKOMST

UITPAKKEN
- doos openscheuren in 1 vlotte beweging (displaydoos!) > onderaan vastnemen en 2 vlakken ver scheuren (geperforeerd)
-de 2 restjes van de bovenflap ook omhoogtrekken > anders kan de onderste doos er niet uit!
-zak met binnenste doos erin uithalen
-2 vakjes uit de 3/4losgescheurde flap duwen, de gerilde lijnen al eens voorvouwen.
-2x een dunne strip uit de achterwand snijden (aangeduid in inkt aan de binnenzijde)
- de nu voorgevouwen flap door de gesneden gleuven steken en fixeren met wat er maar te vinden is (al voorgeperforeerd) => nu is er een rekje, en 1 volle doos in een zak

verder uitpakken en VULLEN

Nu de binnenste doos uit de zak halen en openscheuren zoals de eerste, het merendeel uitladen in de eerste doos op de schappen en het ondervlak (extra schapruimte te creëren door gebruik uitgeduwde rechthoeken; o.a. mogelijk in de gleuven van de transportlussen), de rest kan men op de zak leggen/gieten.
De binnenste doos nu volledig gelijkaardig als de eerste (snel =) ) tot rek omvormen en vullen met het gerief dat men op de zak had gedaan.

Men kan nu de grootste doos (volledig opengescheurd bovenvlak) op de onderste (bovenvlak = 2 keer 5cmx40cm) plaatsen en er is

een rek van 1,2m hoog, die een opslagoppervlakte van 4-5x het grondoppervlak van 1 doos biedt
met overwegend schuine steunvlakken (verhoogde stabiliteit en zelfstapelend),
opstaande randen (een + bij trillen, schudden en voor stevigheid)
een mogelijkheid tot (spat-)waterdichtheid door de zak (van onderen af) over het rek te trekken en bovenaan dicht te knopen/tapen, waarna grijpgaten/insnijdingen in de zak gemaakt kunnen worden.

en dit alles was bij het transport makkelijker met de hand te dragen (ook in 'bulk': 4 of 6 dozen per persoon in 1 keer, indien stevige en lange stokken te vinden; bamboe is bvb ideaal) en beschermde de inhoud beter tegen vocht (zak over de binnenste doos).

Indien de buitenste doos gedurende het transport erg afziet zal er slechts een klein rek gemaakt kunnen worden (uit de binnenste doos), maar zal er m.b.v. de zak toch makkelijk een voldoende groot rekje gemaakt kunnen worden (bvb door tussen 2 kleine dozen 2 zakken te tapen (1 bovenaan, 1 halverwege).

Hieronder nog de gevraagde papieren (korte samenvatting, 1 A4 en een ontvouwing), die ik meehad en wou afgeven op de presentatie (waar ik door stress en het idee dat ik maar 2 minuten had (zoals op minerva te lezen was) nog niet de helft van het hierboven geschrevene heb gezegd) maar nu pas online kan zetten.


A4 met korte uitleg
Ontvouwing


woensdag 19 december 2012

Emergency Box: extra transporthulp

Schets: gesloten doos met handvatten (op 1 zijkant)

De handvatten op de zijkant zijn vooral bedoeld om m.b.v. licht buigbare stokken ook te voet meerdere dozen mee te kunnen nemen op 'n makkelijke manier (zie bvb http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Coolieresting.jpg, of https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmYFpr_ZRy7dx2DAZwoC7eEuEQ6kURUl2FCtBzNz8LsiCCFMHLGF-yMeHxzj1WiNrgtdMHn0tbb855Try8CvQDeSUELrkSAJBL_xjvHnJ0aTZlT-_k4zKN1qYP1YrXGYPoezezb7HtgSMW/s1600/HofrvOF3.JPG ). De stokken zouden natuurlijk lokaal te vinden moeten zijn.


donderdag 6 december 2012

AZG - eerste test

hieronder alvast enkele foto's, nu geen tijd voor veel uitleg (komt nog, post wordt nog bijgewerkt)

de doos



Ik heb voor de duidelijkheid nu de plakband doorgesneden, in mijn ontwerp wordt met scheurlinten gewerkt zodat de plakband vast blijft en je 2 plateu's (schappen) afscheurt. (zie ook laatste 2 foto's)


 ontvouwing


snijden





Emergency Box AZG - lang uitgestelde update

Na lang uitstellen* uiteindelijk een post over deze interessante opdracht voor Artsen Zonder Grenzen (verder AZG genoemd)

De opdracht: Voeg een interessante functie toe aan de dozen van AZG, zodat ze na hun transportfunctie nog een levensduur als ontworpen product krijgen en nut verschaffen (in de context van AZG)

Eerste idee (box-in-a-box): 2 dunnere (display)dozen ineen maken het uitpakken makkelijker: na het openen van de buitenste doos kan de binnenste doos eruit gehaald worden (alles blijft netjes samen, er kan al op de oude manier van verdelen-in-crisissituaties gestart worden) en kan de buitenste doos omgevormd worden tot een rekje, door de buitenzijden deels in de klappen en het weggehaalde deel (weggehaald bij het openen van de doos) als schap te gebruiken (2 grote vlakken en 9 of 12 kleinere (langs 3 kanten 3 of 4 verdiepen van smallere rekken)
Opmerkingen:
-de schappen onder een helling zetten (naar de buitenkanten toe lager) voor grotere stabiliteit van de uitgestalde producten (cilindervormige verpakkingen rechtop laten staan is dan makkelijker) en makkelijke opbouw (niet 1 per 1 in te zetten, gewoon samen op het rekje zetten, ze schuiven vanzelf tegeneen (langs 1 kant))
-de 2 dozen moeten stapelbaar zijn, en de binnenste doos moet ook omgevormd kunnen worden tot een rek-achtig iets
-de voorgesneden lijnen overlappen niet (van de binnenste tov de buitenste doos) > stevigheid bij transport en vochtbestendigheid) en zijn liefst langs de binnenzijde van de dozen aangebracht (natuurlijk).


Inspiratie (instructables, gezocht op cardboard; de andere studenten hun blogs):
Door een foutje (klaarblijkelijk) bij het bookmarken ben ik het overgrote deel kwijtgeraakt :(
Toch nog 2:Makedo sitting stool
FedEx Stool
Heel jammerlijk dat de 2 die ik vind (zoals de meeste kartonstructuren op instructables) met lijm ineengezet zijn ipv met vormen. Hiervoor vond ik dan weer inspiratie op een eerder geposte site over 'panel joinery'.

Nieuw idee (shelves / rek): Wanneer we de doos opendoen kunnen we schappen (met opstaande rand!) en zijbalken uitsnijden, plooien en ineenzetten tot een mooi rek.
Indien we de doos 80x80x40cm nemen, kunnen we mooi  een even groot rek maken met 4 schappen. 80cm breed kan een hele rits aan medicijnen herbergen,  de hoogte van 80cm laat toe om er 2 opeen te zetten, en de diepte van 40cm is ergonomisch nog zeer makkelijk terwijl er toch niet al te veel plaats verloren gaat.

Opmerkingen:
-na een eerste test (volgende post) bleek dat de zijbalken zeker geslote vormen moeten worden voor de stevigheid en het gemak van assemblage. Ook vormgesloten passingen moeten geïntegreerd worden, al maakt dat het snappen van het ontwerp mss iets moeilijker (in crisissituaties).

-Om het transport extra te vergemakkelijken kan de doos met linten omsloten worden, met een lus of genoeg speling zodat meerdere dozen makkelijk op een stevige stok gestoken kunnen worden (gebruik makend van de op-en-neergaande beweging bij het wandelen kan zo makkelijk een zware last meegedragen worden)

-...




*Wegens vele samenkomende deadlines (in combinatie met een zekere onderschatting van de benodigde tijd ervoor) en ziekte (vorige week) heb ik het punt 'blog bijwerken' op mijn todo-lijst opgeschoven :|

donderdag 8 november 2012

finaal prototype: foto's en filmpje

Zie het filmpje en de foto's hieronder =)

Het filmpje van de beweging:

Het geheel


De blaadjes en stengels met touwen


Het speciale scharnier


Vogelperspectief

Nog net op tijd gelukt =)

woensdag 7 november 2012

Nieuw eindprototype

In de voormiddag werk ik verder aan het nieuwe eindprototype.
Uit noodzaak nu een ander systeem, zonder lijm (*): 'steeltje' nagel ik op het hout, 'blaadjes' plak ik met dubbelzijdige plakband op de steeltjes (aan de onderkant: met koordjes naar binnen te trekken!)
Ipv koord gebruik ik nu ook garen (heb ik verschillende kleuren van > makkelijker om te onderscheiden bij het afstellen vd rimpelbeweging vd blaadjes). De blaadjes staan nu ook dichter bij elkaar en overlappen een beetje; met het samentrekken hoop ik ook een kleine hoekafwijking te realiseren, mogelijks moet ik mijn steeltjes wat bijplooien.
Foto's, filmpje (wanneer 't af is) enzomeer komen morgen dus!

(*): de lijm (UHU) maakte het plastic bros; 't lijmen was ook nogal tijdrovend: eigenlijk loste de lijm een deel vh plastic op denk ik. Dubbelzijdige tape kan wel (niet-reactieve lijm) :)

Eindprototype mislukt

Doordat ik iets meer lijm gebruikte dan bij mijn tussentijds prototype, en waarschijnlijk ook door de koude waarin ik aan het werk was is de stengelverbinding uit afvalplastic gebroken bij het ertegen tikken.
Dit had ik ook voor bij het transport van het tussentijdse prototype (vorige week woensdag en donderdag heeft dat gewerkt), maar jammer genoeg ging ik het thuis filmen > nog geen videomateriaal van een werkend prototype om te delen.
Nu ga ik met de materialen van mijn mislukte eindprototype een licht andere versie maken, m.b.v. dubbelzijdige plakband en nagels ipv lijm.
Jammer dat de plastic zo bros wordt bij verlijmen! Andere lijm en/of ander plastic zouden kunnen helpen, maar daar is het nu toch te laat voor.
Ook kan het net een extra sterkte van het prototype zijn dat het zo low-end ineenzit (nagels en tape zijn naar mijn mening nòg minder technisch dan lijm).




nog enkele filmpjes van het kruidje-roer-me-niet (mimosa Pudica)

Veel bewegingen, sommige heel mooi (ook hittesensitiviteit gedemonstreerd) :
http://www.youtube.com/watch?v=BLTcVNyOhUc&feature=related

Het nut van de beweging voor de plant (vanaf 30"; zeker rond 60" =)
http://www.youtube.com/watch?v=e86rmr5-9_Q&feature=related

HD:
Mooi en kort
http://www.youtube.com/watch?v=MPXdbF9lm1g&feature=related

Mooi zicht op de blad-stengelverbinding, kort
http://www.youtube.com/watch?v=NFdTrx2tC8c&feature=related


donderdag 11 oktober 2012

prototype1_kruidje-roer-me-niet

Prototype 1 m.b.v. stokje met inkepingen, touwtje, kartonnen blad, 2 moertjes (1 voor gewichts > terugkeren; 1 voor eindeloop) en scheurtape



Verbeteringen: per paar maken (toont het dichtklappen), met een veereffect voor het terugkeren ipv enkel zwaartekracht: ORIGAMI proberen! Anders bladveertjes, desnoods scharniertjes en rekkers.



plantenbewegingen

kruidje-roer-mij-niet : bladeren vouwen dicht na aanraking.
Foto's en filmpjes:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruidje-roer-mij-niet
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Mimosa_pudica?uselang=nl#mw-subcategories



maandag 1 oktober 2012

nadenken beweging dier:
tof:
1) kip pikt graan op; best eerst verschillende deelbewegingen apart maken en gaandeweg samenvoegen/aanpassen (tegelijkertijd mss ook eens een kip gaan bestuderen): kip kantelt, bek grijpt graan, kip kantelt terug, mogelijk extra: kleine rotatie (voor en achter vorige reeks > aandrijvingskant blijft gelijk en makkelijk te tonen (?))

2) hoefschrapen van een paard

3) stampen van een hond (mogelijks meerdere malen na elkaar met 1 lange aandrijvingshaal?)

4) het kauwen van een koe (kaakbeweging), extra: hoofd schudt heen en weer

5) het knibbelen van een konijn / het peuzelen van een eekhoorn

6) kangoeroesprong (laatste 10 s van http://nieuws.vtm.be/bizar/201209117724-kangoeroe-louis-ontsnapt-itegem)


(rest info overtypen e.d.: binnenkort!)


woensdag 26 september 2012

Interieur 2012

http://www.interieur.be/news

Meer nieuws na meer tijd

Inspiratie Ontwerpen1 en Ontwerpen&WP3

http://blog.makezine.com/2012/04/13/cnc-panel-joinery-notebook/   !!FLEXURES!! (praktijkvoorbeelden: te bekijken in fabLab-Leuven)

(met nog veel meer in de comments onderaan - nog uit te spitten, maar al interessant: http://hackaday.com/2011/12/07/laser-cutting-technique-makes-plywood-bendable/
http://www.flexiblestream.org/Digital-Wood-Joints-001.php
http://teach.alimomeni.net/2012spring1/?p=961
http://blog.makezine.com/2012/07/09/gregg-fleishmans-plywood-puzzle-chairs/
https://www.snijlab.nl/nl/p/29/voorbeelden
http://delicious.com/shabadu/onesheetofplywood
http://blog.makezine.com/2009/06/13/kerf-bending-for-cnc-millers/
http://stusshed.com/2007/07/17/kerfing-bending-wood-on-the-tablesaw/
)

PS: gevonden via de groep FabLab-Leuven op FB


Via verderkijken: http://www.flickr.com/photos/snijlab/6261840050/
http://blog.makezine.com/2009/06/11/literary-gold-mine-for-cnc-millers/

Verscheidene tecchnologieën: http://www.pearltrees.com/#/N-u=1_101548&N-p=50447161&N-s=1_1097203&N-f=1_1097203&N-fa=1097092

lasercutting: http://teach.alimomeni.net/2012spring1/?page_id=43

inspiratie Vormstudie1

http://www.greggfleishman.com/Vehicles.html

http://wesp.com/nl/development

http://elledecolab.tumblr.com/archive